1600-luku merkitsi suomenkielisen kristillisen kirjallisuuden monipuolistumista ja sellaisten kristillisen kirjan perusjulkaisutyyppien kuten katekismus-, saarna-, hartaus- ja opetuskirjallisuuden esiinnousua. Teemme tässä blogissa yhteenvetoa 1600-luvun kristillisestä kirjallisuudesta ja listaamme vuosisadan 43 avainjulkaisua.
BlogiTorni
Luettavaa kristillisen ja teologisen kirjallisuuden historiasta.
Tutustu viittausohjeisiimme, jos käytät blogien tulkintoja omissa tuotoksissasi.
Olet tervetullut myös blogien kirjoittajaksi (info@martinkirja.fi).
1600-luvun jälkimmäisen puoliskon perustavin suomenkielistä kirjaa koskeva muutos liittyy siihen, että kansan lukutaito alkaa nyt ensimmäistä kertaa huomattavasti edistyä. Tämän kertaisessa blogissa käsittelemme suomenkielistä kristillistä kirjallisuutta 1600-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Esittelemme erikseen kansanopetuksen kehittäjänä...
Tunnettu 1600-luvun painettu suomenkielinen kristillinen kirjallisuus on vielä melko helppoa luetella kokonaan. 1600-luvun ensimmäisellä puoliskolla julkaistaan vain noin kolmisenkymmentä uutta nimikettä. Vaikka lukumäärät jonkin verran tästä alkavatkin nousta koko vuosisadan aikana julkaistujen uusien nimikkeiden määrä on vain noin 150. Tämän...
Ekskursio: Westhin koodeksi (1540-luku)
Todennäköisesti Agricola ei valmistellut kirjallisia töitään kokonaan vailla toisten kirjoittamia suomenkielisiä kirjallisia lähteitä. Kuten tunnettua jo 1400-luvulla oli annettu piispojen määräyksiä siitä, että Isä meidän -rukous, uskontunnustus ja Marian tervehdys oli messussa toimitettava äidinkielellä ja papin oli luettava nämä saarnastuolista...
1500-luvun suomenkielinen kristillinen kirjallisuus henkilöityy kolmeen mieheen Turun hiippakunnan johtoportaassa. Seuraavassa on lueteltuna heidän kirjansa – unohtamatta kaikkia heidän kollegojaan, keskustelutovereitaan, läheisiään, opettajiaan ja kirjallisia lähteitään, joihin heidän esityksensä mitä suurimmassa määrin nojaa.
Tämän kertainen blogimme aloittaa pitkän blogikirjoitustemme sarjan suomenkielisen kristillisen kirjallisuuden historiasta. Sarjan kaksi ensimmäistä blogia käsittelevät kristillistä kirjaa 1500-luvulla.
Agricolan Abc-kirja – milloin? (2/2)
Agricolan Abc-kirjasta ei ole säilynyt yhtään kokonaista kappaletta, mutta kolmen päälöydön perusteella kirjan rakenne ja sisältö ovat kuitenkin melko tarkkaan tiedossa. Kiehtovin Abc-kirjaa koskeva arvoitus koskeekin sen ajoitusta; minä vuonna kirja ilmestyi ensimmäisen kerran ja miltä vuosilta kolme kirjasta tehtyä löytöä ovat peräisin?
Agricolan Abc-kirja – mitä varten? (1/2)
Agricolan Abc-kirja ("Abckiria") on monien arvoitusten kirja, edellä aikaansa, ja juuri sellaisena niin viehättävä ja sopiva olemaan suomenkielisen kirjallisuutemme aivan ensimmäisiä. Eräs pohdiskelujen aihe on ollut, minkälaisia tarkoituksia varten Agricola Abc-kirjansa kirjoitti.