Agricolan Uuden testamentin kuvat (1548)

16.02.2019

Agricolan kaikissa teoksissa lukuunottamatta Abc-kirjaa on kuvitusta. Eniten kuvia on Uudessa testamentissa (yhteensä 94 eri kuvaa), vähiten teoksessa Ne profeetat, jossa on ainoastaan yksi kuva ("laintaulut"). Agricolan passiossa on kaksi kuvaa, käsikirjassa kolme, messussa ja teoksessa Veisut ja ennustukset neljä, Psalttarissa 15 ja Rukouskirjassa 17. Monet käytetyistä kuvista esiintyvät Agricolan teoksissa useaan, yleensä kahteen tai kolmeen kertaan. Eniten esiintymiä, yhteensä viisi kertaa, on kuvalla "Jeesuksen ylösnousemus" (alla Matt. 28). Ainoastaan Uudessa testamentissa joitakin kuvista on käytetty saman teoksen sisällä useaan otteeseen. Suuri osa Agricolan Uuden testamentin kuvista on saatu Kustaa Vaasan Raamatusta (kuten ilmestyskirjan kuvitus sellaisenaan), mutta Jeesuksen toiminnasta ja opetuksista kertovia "karkeiksi luonnehdittuja puupiirroksia" on otettu mukaan ruotsalaista edeltäjää enemmän. – Heininen 2007, 247-250, 371-374.

Agricolan Uuden testamentin nimiökehykset ja teemakuva


Evankelistat ja apostolit


Jeesuksen syntymä – Jeesus paholaisen kiusattavana


Jeesuksen julkinen toiminta – Jeesuksen opetukset


Vaellus Jerusalemiin – Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus


Alkuseurakunta


Ilmestyskirjan kuvitus


Amund Laurentssonin painomerkit ja koristekuvat

Lähde: Mikael Agricola, Se Wsi Testamenti, 1548. Tukholma. Tämän julkaisun kaikki kuvat on saatu screenshot-toiminnolla Kansalliskirjaston ylläpitämän Doria -julkaisuarkiston Agricolan Uuden testamentin digitoidusta julkaisusta (Se Wsi Testamenti). Public domain. 

HTML: Martinkirja, 2019. Kuvien järjestystä on alkuperäisestä Agricolan teoksesta muutettu. Kuvien alla on ilmoitettu raamatunkohta, jonka yhteydessä kuva Agricolan Uudessa testamentissa esiintyy.

Kirjallisuus: Simo Heininen, Mikael Agricola: elämä ja teokset, 2007. Helsinki.