Ehtoollinen 1500-luvun katekismuksissa

12.10.2023

1. MIKAEL AGRICOLAN ABC-KIRJAN (2. p. n. 1549– 1551) EHTOOLLISTA KOSKEVAT KOHDAT NYKYKIELISESSÄ ASUSSA

Koko teos on nähtävillä täällä.

1. p. noin 1543. – 2. p. 1549–1551. – 3. p. 1559.


Se kolmas [III] ompi Kristuksen ruumiin ja veren sakramentti

Näissä sanoissa asetettu [suliettu]:

"Meidän Herramme Jeesus Kristus sinä yönä, jona hänet petettiin, otti hän leivän ja sen jälkeen [sijtte quin] hän kiitti Jumalaa, mursi ja antoi opetuslapsillensa ja sanoi: Ottakaa, syökää. Tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne annetaan. Se tehkää minun muistokseni.

Samalla tavalla [samalmoto] ehtoollisen jälkeen otti hän myös maljan [calkin], kiitti Jumalaa, antoi heille ja sanoi: Ottakaa, juokaa tästä kaikki. Tämä malja [calki] on se uusi testamenti minun veressäni, joka teidän ja monen tähden ulosvuodatetaan syntien anteeksiantamukseksi. Se tehkää, kuin usein te siitä juotte (lause puuttuu verkossa esillä olevasta kappaleesta), minun muistokseni."

2. PAAVALI JUUSTENIN KATEKISMUS (1574) – EI SÄILYNYT

3. JOHANNES JUSSOILAN SUOMENTAMA PETRUS CANISIUKSEN KATEKISMUS (n. 1581) – EI SÄILYNYT

4. JAAKKO FINNON KATEKISMUKSEN (n. 1583/1615) EHTOOLLISTA KOSKEVAT KOHDAT NYKYKIELISESSÄ ASUSSA

Koko teos on nähtävillä täällä.

Painettu uudestaan: 2. p. 1615.

Toinen painos nähtävillä täällä.


KRISTUKSEN EHTOOLLINEN

(2. painoksen mukaan)

"Meidän Herramme Jeesus Kristus sinä yönä, jona hänet petettiin, otti hän leivän, kiitti, mursi ja antoi opetuslapsillensa ja sanoi: Ottakaa ja syökää. Tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne ulosannetaan. Se tehkää minun muistokseni.

Samalla tavalla [samalla muoto] ehtoollisen jälkeen otti hän myös maljan [calkin], kiitti, antoi heille ja sanoi: Ottakaa ja juokaa tästä kaikki. Tämä on sen uuden testamentin malja [calki] minun veressäni, joka teidän ja monen tähden ulosvuodatetaan syntien anteeksiantamukseksi. Se tehkää, niin usein kuin te juotte, minun muistokseni."


KRISTUKSEN EHTOOLLISESTA

(2. painoksen mukaan)

MIKÄ [CUCA] SE KUUDES KAPPALE ON SIINÄ KRISTILLISESSÄ OPISSA?

Kristuksen ehtoollinen eli Herran ruumiin ja veren sakramentti.

MINKÄ TÄHDEN TAHDOT SINÄ HERRAN EHTOOLLISTA NAUTTIA?

Sen tähden, että minä tahdon yhdessä [ynnä] Jumalan sanan kanssa vahvistaa minun sieluani ulkonaisella merkillä ja niin synnit molempien kautta anteeksi saada.

SAATPAS RIPISSÄKIN SYNTISI ANTEEKSI?

Mitä siitä [sitä on], minä tahdon kuitenkin sakramentin, jonka Kristus meille armon merkiksi ompi jättänyt – yhdessä [ynnä] sanan kanssa, jonka minä ripissä ja saarnassa kuulen – nauttia ja sillä vahvistaa mitä minulle sanan kautta ompi sanottu. Ja jota useammin minä sen teen, sitä se ompi parempi.

MITÄ [MIKÄST] ON HERRAN EHTOOLLINEN ELI ALTTARIN SAKRAMENTTI?

Se on meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen totinen ruumis ja totinen veri leivän ja viinin alla [wijnan alla], itse Kristukselta sitä varten asetettu, että me kristityt sitä söisimme ja joisimme.

MISSÄ [CUSSA] SE ON KIRJOITETTUI?

Näin kirjoittavat pyhät evankelistat [evangelisterit] Matteus, Markus, Luukas ja pyhä Paavali: "Meidän Herramme sinä yönä, jona hänet petettiin" etc. "Samalla tavalla [samalla muoto] ehtoollisen jälkeen" etc. (niin kuin ennen).

MITÄ SIIS TÄMÄ SYÖMINEN JA JUOMINEN HYÖDYTTÄÄ?

Sen osoittavat meille nämä sanat: "teidän edestänne annetaan ja ulosvuodatetaan syntien anteeksiantamukseksi", nimittäin, että tässä sakramentissa syntien anteeksiantamus, iankaikkinen elämä, vanhurskaus ja autuus niiden sanojen kanssa meille annetaan. Sillä, että missä [cussa] synnin anteeksisaaminen on, siinä on elämä, vanhurskaus ja autuus.

KUINKA RUUMIILLINEN SYÖMINEN JA JUOMINEN NÄIN SUURIA KAPPALEITA VAIKUTTAA [MATCANSAATTA]?

Syöminen ja juominen tosin eivät sitä tee, vaan [mutta] ne sanat, jotka [quin] tässä ovat: "teidän edestänne annetaan ja ulosvuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi", jotka [cutca] sanat ovat myös pääkappaleet tässä sakramentissa. Ja joka uskoo ne sanat ja luottaa itsensä [hänens] niiden päälle, hän saapi, mitä ne lupaavat, nimittäin syntien anteeksisaamisen.

KUKA SIIS KELVOLLISESTI [MAHDOLISESTA] NAUTITSEE TÄTÄ SAKRAMENTTIA?

Paastota ja ulkonaisella muodolla ruumiinsa siihen valmistaa on yksi hyvä ja kunniallinen ulkonainen tapa, mutta se on aivan kelvollinen [iuuri mahdolinen] ja hyvin valmistettu siihen, joka uskoo näiden sanojen päälle: "teidän edestänne annetaan ja ulosvuodatetaan syntien anteeksisaamiseksi", mutta joka epäilee ja ei usko näitä sanoja, hän on kelvoton [mahdotoin] ja kelpaamaton siihen. Sillä tämä sana, "teidän edestänne", vaatii ja pyytää [ano] uskovaista sydäntä.