BlogiTorni

Kiinnostavaa ja haastavaa luettavaa kristillisen ja teologisen kirjallisuuden historiasta. 


 

1500-luvun suomenkielinen kristillinen kirjallisuus henkilöityy kolmeen mieheen Turun hiippakunnan johtoportaassa. Seuraavassa on lueteltuna heidän kirjansa - unohtamatta heidän läheisiään, keskustelutovereitaan, opettajiaan ja kirjallisia lähteitään, joihin heidän esityksensä, mitä suurimmassa määrin nojaa.

Tämän kertainen blogimme aloittaa pitkän blogikirjoitustemme sarjan suomenkielisen kristillisen kirjallisuuden historiasta. Sarjan kaksi ensimmäistä blogia käsittelevät kristillistä kirjaa 1500-luvulla.

Agricolan Abc-kirjasta ei ole säilynyt yhtään kokonaista kappaletta, mutta kolmen päälöydön perusteella kirjan rakenne ja sisältö ovat kuitenkin melko tarkkaan tiedossa. Kiehtovin Abc-kirjaa koskeva arvoitus koskeekin sen ajoitusta: minä vuonna kirja ilmestyi ensimmäisen kerran ja miltä vuosilta kolme kirjasta tehtyä löytöä ovat peräisin?

Agricolan Abc-kirja ("Abckiria") on monien arvoitusten kirja, edellä aikaansa, ja juuri sellaisena niin viehättävä ja sopiva olemaan suomenkielisen kirjallisuutemme aivan ensimmäisiä. Eräs pohdiskelujen aihe on ollut, minkälaisia tarkoituksia varten Agricola Abc-kirjansa kirjoitti.